Demontaż poduszki (klaksonu) i zbieżność

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • baloo
    Drive
    • 2006
    • 57

Zamieszczone przez MisiekWAW
    bezduszny napisał/a:
    Najbardziej popularne/wstawiane rozmiary do O1 to:

195/65/15
    205/55/16
    225/45/17

i 205/50/17 ale te sa chyba najdrozsze
    a jakies 18 pasuja bez problemu...zastanawiam sie bo kolega ma zimowe alu 18 na A8 i chcialem przełozyc i zobaczyc jak O1 bedzie wygladac.... :diabelski_usmiech tylko jak nie beda pasowac to nie chce mi sie meczyc :wink:
    baloo
  • MARCUS
    Ambiente
    • 2005
    • 230

Mam dwa pytania:
    1. Jak zdjąć poduszkę-klakson z kierownicy (szukałem na forum, ale nie znalazłem).
    2. Czy po wymianie końcówki wachacza przedniego należy rególować zbieżność (wydaje mi się że przy jeździe na wprost mam lekko skręconą kierownicę).

Komentarz

• misiekwaw
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7715
      • Ford

Re: Demontaż poduszki (klaksonu) i zbieżność

Zamieszczone przez MARCUS
      Mam dwa pytania:
      1. Jak zdjąć poduszkę-klakson z kierownicy (szukałem na forum, ale nie znalazłem).

Zamieszczone przez MARCUS
      2. Czy po wymianie końcówki wachacza przedniego należy rególować zbieżność (wydaje mi się że przy jeździe na wprost mam lekko skręconą kierownicę).
      IMO wypadałoby :roll:
      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
      http://www.disi-tune.pl
      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
      Był WRX
      Była Octa

Komentarz

• MARCUS
        Ambiente
        • 2005
        • 230

Dzięki za chęci MisiekWAW, ale tam jest wszystko (link) tylko nie ma tego jak tą poduszkę- klakson wyjąć z kierownicy - nie wiem czy wystarczy złapać i pociągnąć, czy treba odpinać akumulator itp itd. Boję się używać metody "siła x ramię" bo mogę coś spieprzyć - może trzeba "jakiegosik sposobu".

Komentarz

• Staszek20vt
          Rider
          • 2005
          • 257

A jaką masz kierownicę? Trójramienną czy czteroramienną? Ale o ile się nie mylę sposób demontażu poduszki jest jednakowy, a mianowicie: ja nigdy nie odłączałem akumulatora, tylko uważałem, żeby nie włączyć zapłonu tak, aby się zapaliły lampki, kluczyk może zostać w stacyjce, aby uniknąć zablokowania kierownicy. Potrzeba następnie śrubokręt o średnicy max 5-6mm i palcami trzeba wyczuć od tyłu otwory w kierownicy, wsunąć tam śrubokręt i odczepić zatrzaski odsuwając je bodajże ruchem do góry. Nie trzeba obu na raz, ale przy odczepianiu tego drugiego trzeba przytrzymać poduszkę, aby nie zerwać taśmy. Po odczepieniu poduszki z zaczepów ona sama lekko odskoczy - trzeba wyjąć z jej centrum taką małą wtyczkę, też delikatnie, ale stanowczo.
          To chyba tyle, montaż w odwrotnej kolejności, ale już bez śrubokręta.

Pozdrawiam
          Staszek
          Powered by DynoSoft
          286 KM i 549 Nm
          www.leonclub.pl

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

ja dla bezpieczenstwa odpiął bym klemy z akumulatora
            DACAR.team

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

no własnie ostatnio to robiłem tez ściągnełem kleme z akumulatorka lepiej zapobiegac niz leczyć.
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• huwe
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 976

co do zbieżności: tak , po wymianie sworznia trzeba jechac na geometrię zawiasu przód. w wahaczu otwory mocujace sworzeń sa owalne, własnie w celu ustawiania geometrii.
                Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Fery
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 236

Zamieszczone przez Staszek20vt
                  Potrzeba następnie śrubokręt o średnicy max 5-6mm i palcami trzeba wyczuć od tyłu otwory w kierownicy, wsunąć tam śrubokręt i odczepić zatrzaski odsuwając je bodajże ruchem do góry. Nie trzeba obu na raz, ale przy odczepianiu tego drugiego trzeba przytrzymać poduszkę, aby nie zerwać taśmy
                  Czy poduszka trzyma się na zatrzaskach czy śrubkach? próbowałem jakoś ją zdjąć ale czuć że jest na jakiś śrubkach. Czy możecie podać mi dokładnie jaki torx jest potrzebny (rozmiar) i czy z dziurką czy pełny, bo kupiłbym konkretny.

Komentarz

• Staszek20vt
                    Rider
                    • 2005
                    • 257

Sprawdzę i wieczorem podam.